Selecteer een pagina

Vraag en antwoord

 

Heb je een vraag over onze producten, jouw bestelling of de betaling?

Neem de meest gestelde vragen door.

Gluten, wat is dat?

Gluten is een giftige molecule die in granen (rogge, haver, tarwe, gerst, triticale en spelt) zit, en in alle afgeleide producten daarvan: brood, pasta, pizza, koekjes, gebak, cake, taart… Het is een kleverig eiwit, dat in de industrie wordt gebruikt voor zijn bindende werking (het woord gluten is afgeleid van « glue » – lijm dus).

Waarom zijn er steeds meer mensen met glutenintolerantie of coeliakie?

Het probleem ontstaat wanneer de tarwe wordt verwerkt. De tarwesoorten van vroeger bestonden uit zeven paar chromosomen, terwijl de moderne, genetisch gemodificeerde tarwesoorten er 14 of zelfs 21 bevatten.

Het tempo van de wijzigingen en selecties is sinds de Tweede Wereldoorlog opgevoerd. De machines hadden een meel met constante eigenschappen nodig, dat bestand was tegen de enorme metalen kneedmachines. Om het zichzelf gemakkelijker te maken zijn de industriëlen op zoek gegaan naar tarwevariëteiten die meer gluten bevatten. Bovendien werden er een heleboel additieven aan het meel toegevoegd.

Waarom zijn glutenvrije broden duurder?

We kunnen er niet omheen: de kostprijs voor de vervaardiging van een glutenvrij brood ligt een stuk hoger dan die van een brood op basis van tarwe. Hoe komt dat? Door de prijs van de ingrediënten, het zeer technische vervaardigingsproces en de bijkomende kosten in verband met de bevoorradingsketen.

Over het algemeen bevat een glutenvrij brood heel meer ingrediënten; de meeste daarvan dienen om de afwezigheid van tarwe te compenseren. De kostprijs van de ingrediënten voor een glutenvrij brood ligt daardoor twee tot drie maal hoger dan de kostprijs van traditionele ingrediënten.

Hoe lang is het glutenvrije brood van l’Atelier d’Elena houdbaar?

Het glutenvrije brood van l’Atelier d’Elena is vijf dagen houdbaar in zijn originele verpakking en zeven dagen in de groentelade van de koelkast. In de diepvries blijft het ruim een maand vers.

Wat maakt de broden van l’Atelier d’Elena zo anders dan de andere glutenvrije broden die op de markt te vinden zijn?

De glutenvrije broden van l’Atelier d’Elena worden op ambachtelijke wijze vervaardigd; ze zijn vers, heerlijk licht en gemaakt op basis van natuurlijke, vezelrijke ingrediënten. Qua smaak en textuur moeten ze niet onderdoen voor die van producten vervaardigd op basis van traditionele tarwe.

Wanneer zal mijn bestelling van glutenvrij brood bij mij thuis worden geleverd?

l’Atelier d’Elena doet al het mogelijke om zo snel mogelijk te leveren. Jouw bestelling wordt de dag zelf nog verzonden.

Wil je je glutenvrije brood bijvoorbeeld op woensdag ontvangen? Bestel en betaal dan via bankoverschrijving ten laatste op zondagavond.

Hoeveel kost de levering van mijn glutenvrije brood?

De levering van jouw glutenvrije brood, vervaardigd in l’Atelier d’Elena, is zeer voordelig: ze kost slechts 4 euro.

Opgelet, voor elke bestelling van meer dan 20€ betaalt u geen verzendingskosten!

Vind je niet wat je zoekt?

Heb je een vraag gesteld over onze glutenvrije broden of over l’Atelier d’Elena en kreeg je geen antwoord?

Lees hier wat de consumenten van onze producten vinden.

Ga naar de onlinewinkel en kies een product. Bij de gedetailleerde beschrijving daarvan kan je de commentaren lezen.